Kierrätyspisteeltä löytyi tietokirja, joka aiheensa puolesta kiinnostaa. Wrangham esittää teorian, että kypsennetty ravinto on ollut syynä siihen, että meistä on tullut ihmisiä.
Ihmisillä on monia ominaisuuksia, jotka eroavat eläinten ja jopa ihmisapinoiden vastaavista. Pääasiassa eläimen ravinnosta saama energiatase on erilainen verrattuna ihmisen energiataseeseen. Jos ajatellaan juureksia tai hedelmiä tai lihaa, raakana suoraan luonnosta niistä ei saada metsästäjä-keräilijä ihmiselle riittävästi energiaa, jotta mahdollistuisi ihmisen aivojen kasvu ja lisääntyminen. Kypsennetty ravinto, tulella kuumennettu ja pehmennyt sen sijaan on riittävän hyvin ruumiillemme sopivaa ja takaa riittävän energian saannin.
Kirjassa kerrotaan, miten ihmisen ruumis ja ihmisyhteisöt ovat hyötyneet tulesta ja miten kypsennetty ruoka on muokannut meitä parin viimeisen vuosimiljoonan aikana.
Kirjan varsinainen 'teoriaosa" argumentointeineen on 150 sivun mittainen. Kirjan lopussa on teorian tueksi paljon lähdeviittauksia ja selityksia ja hakemisto. Kaikkiaan kirjassa on 223 sivua.
Kirja on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä puheenvuoro kiinnostavasta aiheesta. Ihmisen evoluutiosta on kirjoitettu paljon, mutta tässä esitetyt tiedot avasivat ainakin itselleni uutta näkökulmaa asiaan.
Suosittelen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti